PUFFS LILLA HANDBOK
Att tänka på när man har katt i tätort

 

Sandlåda:

Man bör ha en sandlåda per katt som skall skötas på ett sådant sätt att onödig doft inte uppstår. Det betyder att man skall tömma lådan/lådorna noggrant minst varje morgon och kväll, samt med regelbundna mellanrum rengöra lådorna. För den vars katt har stark urindoft finns i dag speciell kattsand. Var noga med att sopa runt kattlådan regelbundet för att undvika att man trampar ner kattsand i mattorna med hög förslitning som följd.

 
Klo-klippning:

Kattens klor bör regelbundet klippas ca 1 ggr per vecka. Speciell klo-tång som inte splittrar klon, samt anvisning går att få i zoologisk affär. Klipp inte för långt in på klon så att pulpan skadas det gör mycket ont för katten. Om ni är det minsta tveksam vänd er till en specialist.
 
Klösbräda:

Bör finnas på för katten lämplig höjd (När katten sträcker ut sig på bakbenen skall den nå till den övre delen på klösbrädan). Gärna uppsatt mot en hylla eller liknande möbel, så att tapeterna inte skadas. En klösbräda bör ha något skydd en decimeter runt om, för att skydda mot klor som ofrivilligt river på sidan om. Lär katten genom att då och då själv krafsa på brädan.
 
Matplats:

Katten skall ha en trygg matplats, där det kan vara lämpligt att ha ett underlägg för att underlätta rengöringen. En matskåls kanter bör vara kupade inåt då katten använder kanten av matskålen till att putta på med. Intorkade kattmatsrester mjukas först upp med vatten i några minuter. Därefter torka med trasa så slipper vi nöta på mattorna, och våra knän.
 
Mat Vitaminer:

Katten skall utfodras dagligen med fullvärdigt foder, och ska alltid ha tillgång till friskt vatten. Torrfoder är ofta billigare och ger nyttig motion för tänderna. Det finns stor risk med torrfoder om katten inte dricker tillräckligt mycket vatten. Proppar eller urinsten kan bildas (speciellt om fodret är magnesium rikt), det gör att hankatten inte kan kissa. Katter vill ofta småäta men burkmat bör ej stå framme. Öppnad burk ska förvaras i kylskåp. Har man flera katter måste man tillse att alla katterna får lagom mycket mat. Innekatter bör oftast inte äta så mycket de vill, de blir då vanligtvis för feta. Många katter tål inte mjölk i vuxen ålder. Får katten fullgott helfoder behövs endast lite B-vitaminer för pälsen. Får katten mest rester från hushållet, bör den ha ett vitamin- och mineralpreparat.
 
Gräs:

Speciellt långhåriga katter behöver ta hjälp av gräs för att kräkas upp hårbollar. När man inte får tag på gräs ute kan man odla kattgräs i fönstret. De flesta katter kan inte urskilja giftiga växter varför de bör ha sitt eget gräs.
 
Kastrering/Sterilisering:
En kattägare måste känna ansvar och placera kattungar som man låter födas i goda hem. Det föds fler katter än det finns hem åt. Katt som ej används till avel bör kastreras, så att vi har hem så att det räcker åt alla. Detta gäller främst honkatter men även hankatter som genom sitt beteende (lukt och oväsen) stör omgivningen. En kastrerad hankatt känner ej behov av att märka revir. Glöm ej att ID-märka vid kastrering (När katten ända är sövd)
 
ID-märkning (öronmärkning):

Sker vanligen genom tatuering i vänster öra. Genom att märka katten visar man att man vill ha tillbaka katten, och gör det möjligt att spåra ägaren om katten kommer bort.
 
Utrymme, sällskap, kamrat, respekt

En katt behöver ett eget utrymme där den trivs och får vara i fred, t.ex. en hylla eller liknande. Katter både tycker om och behöver sällskap. Ett par katter går bra att ha tillsammans om utrymme finns, men de skall da ha tillgång till egna platser de själva valt att vara i fred på. I synnerhet gäller detta barnfamiljer. En katt är ingen barnleksak utan en egen familjemedlem som skall visas respekt. Låter man katten/katterna vara i fred blir de som regel lugna och harmoniska. Det tar ca två veckor att vänja två katter vid varandra.
 
Motion:

Varje katt behöver rikligt med motion för att må bra. I en stad är det enda möjliga sättet att ge katten någorlunda tillräcklig motion, att regelbundet varje dag ta ut katten på lek i en park eller liknande. Man rastar inte en katt för att den skall göra sina behov, utan för att den skall få motion, kunna äta gräs, (som den behöver för att kunna kräkas ut sina hårbollar) och för att den skall få leka och uppleva dofterna i naturen.

 
Släpp inte ut en katt i staden!

Den blir sannolikt överkörd eller förorsakar sanitär olägenhet för kringboende. Tänk även på alla allergiker! Lär katten/katterna gå i sele och koppel. Då är det lätt att gå långsamt till närmaste park för lek och motion etc.
1) Låt katten vänja sig vid sele.
2) Ta ut katten korta stunder i koppel, bara runt kvarteret.
3) När du vill att katten skall gå åt ett visst håll, dra till bestämt och släpp sedan. Så småningom kommer katten. (Så länge du drar håller sig katten alltid fast, först när du släpper kommer katten.)
4) Utöka sedan vartefter. Katten vill gå samma sträcka varje gång och till en början successivt utvidga den långsamma promenaden (strosandet). För undervisning vänd er gärna till oss.
 
Daglig vård:

Många katter behöver hjälp varje dag med kontroll av att de inte fått på sig ohyra eller blivit toviga. Somliga behöver bli borstade flera gånger om dan andra någon gång i veckan. Beroende på ras kan det vara olika saker.
 
Djurhållaransvar:

Man är enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (1992:268) 1§ ansvarig för skador katt förorsakar, och enligt hälsoskyddslagen (1993:1608) 11§ att sanitär olägenhet inte uppstår. F.o.m. 1 jan 97 är det lag på ID-märkning. Man kan alltså bli av med och få betala eller böta för vad ens katt gjort.
 
Försäkra katten !

En sjukhusvistelse eller ett omfattande veterinärbesök kan kosta tusentals kronor.

 
Kom ihåg!
Ingen katt föds ond, bakslug, hämndgirig, eller falsk, dessa egenskaper kan bara människan äga. En katt kan bara få dåliga erfarenheter, så sant jag heter Puff.

Beröm katten när den gör rätt. En katt är fåfäng och har gott minne! Om man måste påpeka att en katt gör fel, rekommenderas en blomspruta med vatten. Har vi gjort något bra rekommenderas en tub böklingpastej att slicka lite på.

En halv minut efter en händelse har katten glömt händelsen, och kan inte sammanknippa påpekandet med händelsen.

Vi föds alla snälla lekfulla oskuldsfulla och kramiga. Visa oss den respekt vi behöver, så har ni den bästa vän en människa kan få.
 

Ett stort tack från Puff och alla oss andra katter.